Mäsové guľky v paradajkovej omáčke


A máme tu daľší recept na moje mäsové guľky v paradajkovej omáčke. Tento recept som sa naučil v Taliansku a každú sobotu ho s mojimi žiakmi pripravujem v detskom domove.

Budeme potrebovať:

- mleté hovädzie mäso
- vajcia
- soľ
- strúhanku
- cibuľu
- parmezán
- pasírované paradajky

Postup:

Je velmi jednoduchý, zmiešame si všetky suroviny, cibuľku si nakrájame veľmi najemno, inak by mohla  spôsobiť, že sa nám budú guľky rozpadávať.

Keď sme si dobre premiešali suroviny a máme krásne lepkavú hmotu, vytvarujeme si guľky. Ja ich robím potom dvoma spôsobmi:

1. V hrnci si spením na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cbuľu, pridám pasírované paradajky (aké štastie, že v Taliansku 1 liter týchto paradajok stojí 0,50 centov až 1€ :)) soľ, cukor, nechám zavariť a pridávam postupne, jednu po jednej, guľky. Treba dávať pozor pri miešaní, aby sme ich nerozbili. Takto to povarím 30-40 minút a je hotovo.

2. Druhý spôsob môžeme urobiť v rúre. Masové guľky si naukladáme do pekáča, necháme ich v horúcej rúre zapiecť cca 10-15 minút. Medzitým si zmiešame pasírované paradajky, soľ a cukor a vylejeme to na naše guľky (tie v rúre ;))) a pečieme ešte tak pol hodinku. 

Pri príprave záleží na veľkosti, čím väčšie máme, tým nižšia teplota a viac času musíme venovať vareniu. 

Cukor do pasírovaných paradajok pridávam pre odstránenie kyslosti, omáčka je potom omnoho jemnejšia.

V práci sa ma žiaci vždy pýtaju kedy robím, lebo vedia, že budeme variť práve mäsové guľky v paradajkovej omáčke a keď im navrhnem, že pripravíme niečo iné, ako napr. chili con carne, mi povedia nie, že čakali práve na toto.

Komentáre

Obľúbené príspevky