Ovocný koláč s krémom


Chrumkavý, sladký a svieži zároveň. Taký je tento dezert. Navyše si ho môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti a zvoliť vaše obľúbené ovocie :)

Budeme potrebovať: 

Korpus:
- 250g hladkej múky 00 extra
- 125g kryštálového cukru
- 125g studeného masla
- 1 vajce
- citrónová kôra

Krém:
- 3 žĺtka
- 500ml plnotučného mlieka
- 50 g hladkej múky 00 extra
-  125g cukru
- citrónová kôra
- 100g mascarpone

- ovocie podľa chuti :)

Postup:

Korpus:
V kuchynskom robote s ostrými  nožmi si vymixujeme múku s nakrájaným maslom. Ak nemáme robot, v miske si rozdrobíme maslo s múkou, treba to urobiť rýchlo, aby sa nám maslo neroztopilo teplom rúk.

Pridáme cukor a dobre premiešame. Nakoniec pridáme vajce, rýchlo vymiesime na hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 1-2 hodiny odpočinúť v chladničke.

Odpočinuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske cca na 0,5 cm hrúbku a pomocou valčeka ho prenesieme do tortovej formy (najlepšie s vlnkovým okrajom, ak nemáme použijeme okrúhlu a vytvarujeme si okraj cca 2cm). Záleží podľa formy, ktorú požijete, či ju treba trocha vymastiť a vysypať múkou, použiť pečiaci papier, alebo máte teflónovú.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 °C pokiaľ dostane zlatistú farbu a necháme vychladnúť.

Ak vám ostane cesto môžete z neho povykrajovať rôzne tvary a upiecť keksíky :)

Krém:
V miske si dobre rozšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme múku, rozmiešame aby sme nemali hrudky a prilejeme mlieko.

Dobre rozmiešame, pridáme citónovú kôru a prelejeme do hrnca s teflónovou úpravou. Na miernom ohni, privedieme k varu, sporák znížime na minimum a za stáleho miešania varíme 10 minút.

Krém prejeme do širokej nádoby, zakryjeme na "kontakt" potravinárskou fóliou, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom vložíme do chladničky.

Vychladnutý krém vyšlaháme s mascarpone.

Na tortový korpus natrieme krém a ozdobíme ovocím podľa chuti.


Treba si dať pozor na niektoré druhy ovocia ako jablká a banány, ktoré černejú a treba ich postriekať citrónovou šťavou :)

Keďže je krém sladký, najlepšie sa kombinuje s kyslejším ovocím ako lesné ovocie, kivi, . . . . .


Komentáre

Obľúbené príspevky