Musaka


Už dávnejšie som mal chuť si pripraviť niečo grécke. Ale niečo iné ako nejaký šalát, alebo niečo s feta syrom. Prišlo mi na chuť niečo z mäsa a tým pádom ma napadlo pripraviť si musaku, čo je zapekaný pokrm z mäsa a baklažánu :)

Budeme potrebovať: 

- mleté mäso
- cibuľa
- cesnak
- paradajkový pretlak
- olivový olej
- baklažán
- zemiaky
- maslo
- hladká múka
- mlieko
- biely jogurt
- strúhaný syr (parmezám, alebo kto chce aj eidam)

Postup:

Na oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme na miernom ohni, lebo cesnak teplom horkne.

Pridáme mleté mäso, osolíme a dobre orestujeme. Pridáme paradajkový pretlak a vydusíme do sucha.


Pripravíme si bešamel, rozpustíme si maslo, pridáme hladkú múku, pokiaľ nám nevznikne mierne hustá kaša. Mierne orestujeme, treba si dávať pozor aby nám neprihorela múka. Pridáme studené mlieko (ak by ste pridali horúce, vytvoria sa vám hrudky) a soľ, dobre rozmiešame a privedieme k varu. Mlieko pridávame postupne, aby sme dosiahli hustú konzistenciu, ktorú necháme krátko povariť. Pridáme strúhaný syr a jogurt (nie veľa, aby nám bešamel veľmi nezredol) a dobre rozmiešame.

Mne osobne chutí bešamel s trochou nastrúhaného muškátového orechu :)

Očistíme si zemiaky a nakrájame ich asi na 5 mm plátky, baklažán si umyjeme, nakrájame na rovnako hrubé plátky a osolíme. Keď pustí šťavu, tak ho osušíme.


Do zapekacej misky potretej maslom naukladáme na dno baklažán, pridáme polovicu mletého mäsa, znova baklažán a mäso, na to poukladáme zemiaky, zalejeme bešamelom (cca 1cm) a pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C cca 50 minút.

Komentáre

Obľúbené príspevky