Bazalkové pesto



Tradičná zelená omáčka z oblasti Liguria v Taliansku, ktorej vznik siaha až do roku 800. Pripravuje sa tradičným spôsobom v mažiari, postupným trením ingrediencií, ako názov napovedá, základ tvorí bazalka. Názov pochádza z talianskeho "pestare": drviť. Kto nemá mažiar môže použit mixér, ale nedoporučuje sa to, lebo všetky suroviny sa mixovaním zohrievajú, chuť bazalky sa potom mení a môže horknúť.

Budeme potrebovať: 

- 45 g čerstvej zelenej bazalky
- 70 g parmenzánu
- 20 g syru pecorino (taliansky ovčí syr)
- 15 g píniových semienok
- 100 ml olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- hrubozrnnú soľ

- mažiar

 Postup:

Bazalkové listy jemne opláchneme v studenej vode a necháme dobre osušiť od vody. Treba s nimi pracovať jemne, aby sme ich nepoškodili a tým nám neunikli esenciálne oleje :)

Parmezán a pecorino si nastrúhame najemno.

Cesnak si ošúpeme, prekrojíme na 4 časti a spolu s 2-3 zrnkami soli roztrieme v mažiari na jemno. Soľ nám pomôže pri rozotieraní, ale treba si dať pozor, aby sme jej nepridali veľa, pretože neskôr pridáme syry, ktoré sú slané!

Keď máme cesnak dobre rozotretý na pastu, postupne pridávame bazalkové listy, ktoré zakaždým rozotrieme na jemnú pastu.

Do vzniknutej jemnej pasty, pridáme píniové semienka a znova dohladka rozotrieme. Pridáme po troškách syr a zaždým dobre rozotrieme.

Už nám neostáva len pridať olivový olej, ktorý postupne prilievame, aby sme dosiahlu ani nie hustú, ani riedku omáčku :)

Kto nemá mažiar, tak v kuchynskom robote, alebo pomocou tyčového mixéru vymixuje všetky ingrediencie. Treba dať ale pozor, petože v mixéri sa nám omáčka zohrieva a tým mení chuť.

Všetky ingrediencie sú esenciálna, to znamená, že sa nedajú nahradiť ničím iným, jedine ak nemáte pecorino, môžte ho vylúčiť z receptu, ale parmezán nie.

Táto dávka omáčky je pre 4-5 osôb. Môžeme ju použiť či už ako omáčku na cestoviny, ktorú pridáme do uvarených a scedených cestovín (ale už ich viac nevaríme!) alebo ako "nátierku" na hrianky, vyskúšajte sami :)


Komentáre

Obľúbené príspevky