Futbalová torta



Máte doma nejakého futbalového nadšenca? Chcete mu urobiť radosť krásnou tortou? Čo vy na to mu pripraviť takúto tortu! Určite bude nadšený :) Navyše je jednoduchá na prípravu!

Budeme potrebovať:

KORPUS:

- 6 vajec
- 6 lyžíc práškového cukru
- 6 lyžíc polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžica vody
- štipka soli

KRÉM:

- 6 žĺtkov
- 250 g cukru
- 180 g hladkej múky
- 1 l plnotučného mlieka
- štipka soli
- citrón

NA OZDOBENIE:

- 1 bielok
- 200g práškového cukru
- strúhaný kokos
- citrón
- zelené potravinárske farbivo
- 2 lyžice vody

Postup:

KORPUS:

Oddelíme si bielka od žĺtkov, treba si dať pozor, aby sa žĺtok nerozlial do bielkov, mali by sme problémy s ušľahaním snehu!

Žĺtka si vyšľaháme s cukrom na penu, bielka so štipkou soli na sneh. Do žĺtok pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, dobre zamiešame, pridáme lyžicu vody a zamiešame.

Do žĺtkovej zmesi postupne pridávame tuhý sneh z bielkov a jemne, zdola nahor zapracujeme sneh. Treba to robiť opatrne, aby nám sneh nespadol, tým by nám korpus nenarástol pri pečení.

Tortovú formu vo velkosti cca 30x20 si pripravíme na pečenie (záleží aký máte druh - kovová - vymastiť a vysypať múkou, alebo vystlať pečiacim papierom, silikónová - potrieť jemne olejom, . . . ).

Vložíme do predhriatej rúry na 180°C a pečieme 20-30 minút. Po 20 minútach si preistotu urobíme skúšku špáradlom - zapichneme ho do cesta a ak je po vytiahnutí suché, korpus je hotový.

Necháme dobre vychladnút a po vychladnutí do rozrežeme na dve časti.

KRÉM:

Žĺtka si vymiešame s cukrom, pridáme múku, dobre rozmiešame, aby sme nemali hrudky, pridáme mlieko, rozmiešame (kto chce, môže precediť cez sitko, aby sme odstranili prípadné hrudky), pridáme kôru z umytého a chemicky neošetreného citrónu (stačí 1/2 citrónu). Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme cca 10 minút (krém bude mať hustotu pudingu a bude mať lesklý povrch.

Hotový krém prelejeme do siršej nádoby a zakryjeme potravinárskou fóliou "na dotyk" aby sa nám pri chladnutí netvorila kôrka. Vychladnutý dobre premiešame.

Korpus si podľa potreby orežeme na pekný obdĺžnik a potrieme 3/4 krému, zakryjeme druhou časťou, boky a vrch potrieme zvyšným krémom a necháme vychladnúť.

Krém si môžete pripraviť aj iný, na mojej stránke môžete nájsť hneď dva typy krému na prípravu torty Opera.

OZDOBENIE:

V troške vody si rozpustíme zelené farbivo (ak nemáme môžeme si ho vytvoriť modrého a žltého, treba experimentovať, aby sme dosiahli farbu, ktorá sa vám páči), cukor a kokos (cca 250 g, je lepšie si pripraviť viac farbeného kokosu naraz, aby sme dosiahli rovnakú farbu), dobre rozmiešame.

Z bielku, práškového cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy si vyšľaháme polevu (ako na medovníčky) troška hustejšiu.

Pomocou zdobiaceho vrecúška si nakreslíme čiary na ihrisku a necháme zaschnúť polevu.

Zafarbeným kokosom vyplníme medzery, čím docielime efekt trávy.

Na fotbalovú loptu som si urobil guľu z marcipánu a čokoládou dokreslil loptu :) Ale na internete sa dá objednať aj sviečka v tvare lopty.

Komentáre

Obľúbené príspevky