Jahodový džem


Aj keď ešte nie je sezóna (aspoň nie na Slovensku ;) ), tak by som vám rád ponúkol recept na jednoduchý džem, bez prídavku konzervantov, alebo želírovacieho prostriedku. Citrónová šťava pôsobí ako konzervant a antioxidant. Je trocha redší, ale lepší :) 

Budeme potrebovať: 

- 1 kg jahôd
- 600 g cukru
- 1 citrón

Postup:

Vyberáme zrelé, krásne zafarbené jahody, ak sme si nie veľmi istý, treba kúpiť zopár jahôd a vyskúšať akú majú chuť. Kto má záhradu a pestuje jahody, tak je to ten najlepší spôsob :) 

Jahody si dobre umyjeme v studenej vode, odstránime zelené lístky a necháme dobre odkvapkať a osušiť.

Je naozaj dôležíté, aby jahody boli suché, inak by sme zbytočne pridávali vodu a predlžovali varenie.

Jahody si nakrájame na štvrtiny, úplne to postačuje, varením sa porozpadávajú.


Pridáme šťavu z citróna a na miernom ohni, za občasného miešania privedieme k varu. Počas celej prípravy odoberáme penu z povrchu.

Najlepšie je mať hrniec veľmi široký, čím zväčšíme plochu na odparovanie vody.

Varíme cca 1 hodinu, treba si dať pozor, aby sa nám džem nepripálil, mal by zlú vôňu a horkú chuť.

Po hodinke pridáme cukor - vždy záleží od jahôd, ak sú sladké, tak uberieme 100g cukru, ak menej, tak necháme dávku cukru rovnakú.

Na miernom ohni varíme ešte 1,5 hodiny.

Ak by sa vám zdalo, že je džem veľmi riedky, nebojte sa. Naberačkou odoberieme trocha šťavy, ktorú precedíme, jahody vrátime do džemu a do odobratej štavy pridáme ešte trocha cukru, povaríme 30 minút a máme výborný jahodový sirup :) 

Zaváracie poháre si dobre umyjeme, opláchneme a sterilizujeme: dáme variť vodu do väčsieho hrnca, do ktoréhe ponárame poháre a aj viečka, povaríme 5-10 minút a vyberieme z vody. Dajte si pozor, aby ste sa neobarili a aby ste horúce poháre nepokladali na studený povrch, popraskali by!

Rúru si predhrejeme na 120°C, vložíme poháre a necháme 10 minút sterilizovať.

Či je džem hotový môžeme vyskúšať vložením trochu džemu na tanierik do chladničky.

Ponorným mixérom rozmixujeme kúsky ovocia v džeme, ale necháme 1/4 celých kúskov.

Horúci džem pomocou lievika nalievame do zaváracích pohárov, dobre uzavrieme, otočíme hore dnom, odložíme a necháme prikryté dekou do druhého dňa :)

Komentáre

Obľúbené príspevky